Szex ötvenen túl. Időskori szex problémák. Idősebb kori szex gondok is megoldhatóak!


Ötvenen túl. Az idősebb kori szex problémák. Szex ötven felett. Ötvenentúl

 

Kortalan vágyak korosan

 


Szexával, Molnár Tamással készített interjú

(Rab László| Népszabadság| 2011.06. 03.)


 

Semmi színezgetés, semmi hazudozás – ez jellemzi leginkább az ötvenen túliak szexualitását. Amiben jóval több a nyitottság, mint harminc-negyven évvel ezelőtt. Idős nő? Idős nők? Ki kérem magamnak korosodó nő leszek majd :-). Mitől idős korú valaki?
Nem vagyunk egyformák, ez különösen érvényes a szexre. Aminek azért rendben kell lennie. Mi,  ötvenentúl már meglehetősen érettek vagyunk. Ismerjük magunkat, meg tudjuk fogalmazni, hogy (nagyjából) pontosan mire vágyunk. Nincs színezgetés, hazudozás. De tudni kell: másfajta ráhangolásra van szükség.

 

 

Mindenki pontosan tisztában van azzal is, hogy ötven fölött fizikai nehézségek is jelentkezhetnek.

E ponton élesen különbözik a nők és a férfiak helyzete – avat be bennünket a korosztály gondjaiba a szexuálterapeuta Szexa, azaz  MolnárTamás . – A tesztoszteronszint változása miatt csökken a férfiaknál a szexuális reagáló- és a teljesítőkészség. Ennek következménye, hogy ritkulnak a kezdeményezések, mert nem annyira motiváltak. Ha motiváltak, akkor is hosszabb előjátékra van szükségük. A nők vágya általában nem csökken olyan mértékben, mint a férfiaké.Sőt, gyakran fokozódik. Másrészt ma már sokféle segédeszköz, illetve készítmény kapható, amelyeket különösebb prüdéria nélkül használni lehet.

 A vizsgálatok szerint a nők a harmincas (sokan negyvenes) éveikre jutnak el a vágy és a szexuális teljesítmény csúcsára, utána ez lassan csökken. Egy negyvenéves érett asszony előnyben lehet a húszéves lányokkal szemben.

A név nélkül megszólaló vállalati vezető az elbizonytalanodásról beszélt.

– A vágyaimmal semmi bajnem volt, ugyanúgy megnéztem a libbenő szoknyákat, mint azelőtt. Viszont ritkulni kezdett otthon a szex, mert féltem a kudarctól. Azt mondtam, fáj a fejem, fáradt vagyok. Ráfogtam az egészet a stresszre. Szorongva arra gondoltam, hogy ez hatvanon túl még rosszabb lesz. Aztán úgy döntöttem, hogy még egyszer, utoljára kiélem magam. Úgy tettem, mint tizenéves koromban, amikor a kalandot, és nem életem párját kerestem. Még van öt évem, gondoltam. Bizonyítani akartam, hogy még férfi vagyok.

Pár évtizede egy ötven éves nő vagy férfi öregebbnek számított, mint ma. Szóba se került a szexuális élete (de hogy volt, arról Veres Pál vagy Lux Elvira jóvoltából értesülhettünk). A társadalmi, kulturális kommunikáció sokat változott. Szexa szerint elődeink is hasonlóan szeretkeztek ötven fölött, csak kevésbé vállalhatták fel.

– A nők máshogy zárják a kaput – jegyezte meg a szexológus –, mert a klimax idején ingerlékenyebbek, kiszámíthatatlanabb a ciklusuk, és hektikus a vágyuk, de a menzesz megszűnése felszabadító hatású. 1-2 év elteltével hangulatuk, lelki életük kiegyensúlyozottabb lesz. Nincs szükség fogamzásgátlásra sem, miközben ugyanannyira képesek élvezni az együttléteket, mint korábban. Érdekes, hogy erről még a fiatalok is azt gondolják, hogy a nyugdíjasoknak eleve nincs szexuális vágyuk, szexuális képességük. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a férfiak teljesítőképessége csökken, a nők szerencsésebbnek tűnnek. Csakhogy nehezen találnak maguknak partnert. Egy férfi, ha megözvegyül vagy elválik, kevésbé motivált az összeköltözésre. Barátnőt ugyan el tud képzelni, de meggondolja az együttélést. Egy nő társat keres, aki támasza lehet. Akivel megjelenhet a társaságban. Akivel kimozdulhat, programokra járhat.

A nyitás egyre gyakoribb az internet segítségével. A közösségi oldalakon egyszerűbb a kapcsolatteremtés és a párkeresés.

A problémamegoldás folyamata -Szexa szerint- a szembesüléssel kezdődik. A párok úgy, ahogyan képzelik, nem tudnak szeretkezni. Elkezdenek tűnődni, és körbenéznek, mások hogy vannak ezzel. – Ha valaki odáig jut, hogy házilagos módszerrel nem tudja megoldani a gondját, szakemberhez kell menni. De kihez? Senki nem beszél arról, hogy neki "milyen jó szexuálpszichológusa" van! :-)

– Adott egy ötvenen túli férfi, aki folyton önmagát figyeli, fél, hogy a kudarc kudarcot szül. Kialakul benne a gátlás, és nem tud kilépni az ördögi körből.

Egy képzett, tapasztalt szexuálterapeuta segíthet.


 

 

 

Molnár Tamás szexuálterapeuta         SZEXA®