Főoldal » Szexuális zavarok szexuál-terápiája ** » A leggyakoribb szexzavarok gyógyítása ** » A fájdalmas szex gyógyítása. Diszpareunia terápiája

Fáj a szex. A fájdalmas szex és a fájdalmas közösülés gyógyítása. Fáj a behatolás? Fájdalom szex közben?

"Fáj a szex". Fájdalmas szex, fájdalmas szeretkezés, fájdalmas közösülés kezelése

 

A szüzesség elvesztése esetenként kisebb fizikai fájdalommal járhat. Ez természetes. Fájhat a behatolás.

A partnerkapcsolat rejtett dinamikai elemei is okozhatják, hogy ha fáj a szex. A fájdalmas szex lehet egy pszichológiai játszma része. Rejtett elutasítás, félelem, szorongás, félelem  valami ellen. De a diszpareunia (dyspareunia) kialakulása lehet a következménye annak is, ha rossz, vagy nem megfelelő a kommunikáció a társak között.

Néhány lány-nő a szexuális életének első heteiben, hónapjaiban érezhet fájdalmat szex közben.  Ha fáj a szeretkezés, először ki kell zárni a nőgyógyászati, a fiziológiai okokat. A hüvelyszárazság oka is gyakran lelki eredetű. Az, hogy fáj a szex, vagy fájdalmas a szex, gyakran a személyiségen, vagy a párkapcsolaton belüli (tudattalan?) lelki tényezők okozzák. A fájdalmas szex lehet a nem megfelelő előjáték következménye. Ha a szex fáj, lehet, hogy aktuális lelki feszültségek, átmeneti párkapcsolati zavarok okozzák. Fájdalmas szeretkezés (fájdalmas sex) folyamatosan fenn állhat, ha például a nőben általánosabb lelki eredetű elfojtásokFájdalmas szex. Molnár Tamás szexuálpszichológus vannak saját nőiességével, vagy a férfiakhoz való tudatos vagy tudattalan viszonyulásában. A diszpareunia jelentésén is általában azt értik a tudományban, hogy nem fizikális oka van. Vagy nem eredendően fizikális a dyspareunia oka. A nőgyógyászoknak és a szexuálterapeutáknak ezért a fájdalmas szeretkezés, fájdalmas közösülés gyógyítása területén sokkal jobban együtt kellene működniük!


Ha fáj a szex, annak több féle lelki oka lehet. Ez függhet a kliens személyiségétől, szorongásától, korábbi emlékektől, elfojtott vágyaktól, neveltetéstől, feldolgozatlan traumáktól, és még sorolhatnám.

A fájdalmas szeretkezés, a dyspareunia kapcsolatban lehet a konkrét partnerrel. A partnerfüggő (partnerspecifikus)  fájdalmas szex kifejezést használhatjuk ekkor. Fájdalmas közösülés akkor is felléphet, , hogy a nő nem elég nedvMolnár Tamás. Fáj a szex.es (hüvelyszárazság). Például azért, mert nem volt megfelelő az előjáték.  Ilyenkor gyakori, hogy fáj a szex.

Molnár Tamás szexuálpszichológus. Fáj a szex. A fájdalmas szex, ha nincs szervi oka,  leghatékonyabban szexuálterápiával kezelhető.

Feltárjuk az okokat, lelki gátakat. Mi történhetett a múltban? Milyen volt a pszichoszexuális fejlődése? Hogy viszonyul a szexhez, a saját nőiességéhez? Mit fejezhet ki az, hogy ha valakinek  fáj a szex?


Ha megtaláljuk a fájdalmas sex okát,  akkor a szexszel, a testével, a párkapcsolataival ... összefügő viszonyulása, attitűdje pozitívan változik. Ez a pozitív változás, és a rejtett gátak, blokkok feloldása,   rövid időn belül a viselkedésében, reakcióiban is megjelenik.


 

 

Molnár Tamás szexuálpszichológus        SZEXA®