Párterápia és párkapcsolati pszichológus. Párkapcsolati kérdések megválaszolása, párkapcsolati tanácsadás, házassági tanácsadás..stb. a feladata a párterapeuta, vagy párkapcsolati pszichológus munkájának

                                        PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS                                         

                                              Szerző: Gyimesi Andrea  párkapcsolati pszichológus


Magyar Szexuálterápiás éGyimesi Andrea pszichológuss Párterápiás Egyesület  elnök helyettese, szexuálterápiás, párterápiás   kiképző.   Tel:   20-269-37-53

(A baloldali függőledes sáv nem rám vonatkozik.)


A párkapcsolati tanácsadás segíthet Önöknek! Párterápia, párkapcsolati tanácsadás, házassági tanácsadás és a párkapcsolati kérdések megválaszolása.  Párterapeuta, illetve párkapcsolati pszichológus    segít  Önöknek !


Miben segít a párterápia, a párkapcsolati tanácsadás, ha egy párkapcsolati pszichológus szerint a párterápia egy hatékony eszköz lehetne a párkapcsolati kérdések közös megértésében, feltárásában és megválaszolásában?

A párterapeuta milyen módszereket alkalmaz a párkapcsolati tanácsadás, a házassági tanácsadás során?

Miben is különbözik a párterapeuta, illetve a párkapcsolati pszichológus? Mi a párkapcsolati tanácsadás lényege?

Párkapcsolati kérdések merülnek fel. Másképp dolgozik, más válaszokat keres a párkapcsolati pszichológus, mint a párterapeuta?

A párterápia, a párkapcsolati tanácsadás, a házassági tanácsadás mindegyike hatékony lehet , hogy a párkapcsolati kérdések-re közös párterápiás munkával, választ találjanak, egy párterapeuta segítségével.

Végig gondolandó:


- A párterápia fogalma. A párterápia módszerei. Mikor ajánlott a párterápia? A párterápia hatékonysága.

- Ki lehet párterapeuta? Miért segíthet egy "idegen, külső" ember, egy párterapeuta? Egyedül, vagy egy férfi és egynői páterapeuta vezeti a foglalkozásokat?

- Ha párkapcsolati kérdések foglalkoztatnak minket, akkor ezek a párterapeuta vagy a párkapcsolati pszichológus szakterületéhez tartoznak?

 - Párkapcsolati tanácsadás,... házassági tanácsadás. Itt a problémánk megoldására konkrét tanácsokat kapunk, vagy másról is szól a párkapcsolati-, házassági tanácsadás?

- A párkapcsolati pszichológus kimondottan a lelki tényezőkre figyel? A párkapcsolati pszichológus hogyan vezet rá miket az általunk nem ismert, elfojtott, tudattalan összefüggésekre?

 

 

Az intim kapcsolataink a legfontosabb dolgok között vannak mindannyiunk életében. Olyanok, mint a legkedvesebb műalkotásaink, a jóllétünk és az én-képünk fontos erőforrásai, segítenek bennünket az életfeladatokkal és krízisekkel kapcsolatos megküzdésekben.  

Gyimesi Andrea - PárterápiaVan azonban több fontos tévhit a párterápiával kapcsolatban. A házassági válság feloldható, ha párterápiát vesz igénybe!

•    A párterapeuta olyan személy, aki tudja, hogy hogyan kellene viselkednem és éreznem a kapcsolatomban. Párterápia megoldás lehet!

„Honnan tudná a párterapeuta  /párkapcsolati tanácsadó, párkapcsolati mediátor, vagy bármilyen segítő, hogy mit kellene tennem?”

Noha a házassági tanácsadók, párterapeuták, pszichológusok, akik a párok, (merem vállalni, ismerve sokukat, még inkább a szeretés!) működésének minél több szempont megközelítését tűzték ki maguk elé célnak, hivatásnak,

A párterapeuta vagy a partnerkapcsolati tanácsadó nem mondja meg, mit kellene érezni. És ugyan van olyan terápiás irányzat, párterápia,  ahol konkrét tanácsokkal lehet találkozni, ezek kísérlet-jellegűek, egy közös munkafolyamat részei. A segítséget kereső, konfliktust vagy nehézséget átélő pár mindkét tagja által elfogadható és el is fogadott megoldások, feladatok ezek, és nem is minden irányzat, módszer jellemzői között fordulnak elő. És ilyenkor is mindig van „valamiért nem érzem jónak” kártya. De akinek arra van igénye, hogy neki ugyan ne mondjon meg senki semmit, egyáltalán, az választhat a kognitív viselkedésterápiától és a rendszer vagy kommunikációs megközelítéstől eltérő szemléletű segítőt is. De mielőtt pálcát törnének a felek a konkrétumokkal, felvetésekkel dolgozó párterápiás módszerek fölött érdemes átgondolni: nem működünk néha pontosan ugyanígy, felvetésekkel, a hétköznapokban?

•    A párterapeuta/párkapcsolati pszichológus/párkapcsolati mediátor egyfajta bíró, aki majd eldönti, hogy kinek van igaza.

Ez a párterápiák-ban még kevésbé igaz, mint az egyéni terápiák során. Arra, hogy támogassanak, megtartsanak bennünket, nos, arra ott vannak a jó barátok. Sajnos nem mindig az a legjobb a házasságnak, amikor a férj az ő barátainak, a feleség pedig a sajátjainak panaszkodik a társáról és a barátok pedig vigasztalják a feleket és egyetértenek velük, hitelesítik az érzéseiket, együtt éreznek velük. Minden fél képviseli önmagát a párterápia során, és sokszor kezdetben nem fér el a két igazság egy légtérben, néha ez az apró cél életutakat változtat meg, ha elérik azt a felek.

•    Ami nem működik magától, azt nem érdemes erőltetni!

A kapcsolatok mindig működnek „maguktól”, viszont természetszerűleg vannak olyan fázisaik, amikor a felek negatív érzésekkel és élményekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ezek egyrészt természetesek (Jóban és rosszban), másrészt kellemetlenek és nem utolsó sorban van értelmük is. Érdemes a kellemetlen állapotoknak utánajárni, nem elkerülni őket, hanem elfogadni őket és megtudni az okukat.

•    Aki nem tudja megoldani kettesben, a párjával, az keressen más párt!

Ott vannak például a családból hozott rossz minták, amiket egyszer csak automatikusan észlelünk magunkon vagy a párunkon, a kapcsolat egy bizonyos szakaszában. Amire sohasem láttunk rá, és szinte automatikusan vesszük észre magunkon, azt hogyan és miért is látnánk kívülről? Pláne ha az egyetlen másik,
Gyimesi Andrea - Pár haragban aki segíteni szokott tisztán látni és ismer bennünket, nos, ő is nyakig benne van és minden „máshogy” lát, mint ahogy én szánom? Ha ketten egyszerre érzünk negatív dolgot, ami márpedig előfordul, és ha nem is értjük, hogy mi zajlik, de percek alatt leszünk idegesek mindketten, apróságokon is, ami szintén előfordul a kapcsolatok bizonyos szakaszaiban, akkor igenis jó, ha segítséget kérünk. Két személyiség nagyon mélyen tud egymáshoz hozzáérni. Ennek a jó oldalát ismeri mindenki, a szerelem csodálatos érzés. De ugyanígy összeérnek a fájdalmaink is. Ha pedig pont azokkal az érzésekkel kapcsolódunk, amelyeket külön-külön nem tudunk átélni, inkább elkerüljük őket, akkor kezdődik a nehézség. Sokat tud segíteni az, ha megváltozik a beszélgetés módja, nem szakítjuk félbe a másikat, tudunk reflektálni önmagunkra. Szabad segítséget kérni. A párterapeuták ráadásul különleges tisztelettel fordulnak az egyes párok működésmódjai felé, ha valaki, akkor ők igazán tudják, hogy nem egyféle szeretési és kapcsolódási mód létezik, hanem ahány ház, annyi szeretés és a viták is annyi, de annyi félék!


Akik segítséget kérnek, azok a párterápia, párkapcsolati tanácsadás, párkapcsolati mediáció, párkapcsolatot segítő művészetterápia vagy a párkapcsolati konfliktusokat, válási kríziseket segítő terápiák számos válfaja közül választhatnak. Tegyetek a párkapcsolati válság , vagy párkapcsolati gond megoldásáért.

De melyik a jó választás? Milyen párterapeutát válasszunk? Milyen módszerek vannak a párterápiában? Milyen párterápiás technikák vannak?

Nagyon sok féle módszer létezik az a tapasztalat, hogy a kliensek a leírások alapján nem tudják megítélni, hogy melyik lenne a legjobb számukra, mivel többnyire a problémájukat is csak felszínesen, a tünetek alapján próbálják diagnosztizálni. Így a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület bevezette a párkapcsolati tanácsadás esetében az ingyenes első interjút.

Ezen az  ingyenes első interjún minden kérdést feltehetnek! Az ingyenes, tájékozódó jellegű beszélgetéshez hívjanak, hívjatok az alábbi telefonszámon:

20-269-37-53

A további párterápiás ülések óradíja 9200 Ft.

 

      

 


Ha partnerkapcsolati gondotok megoldásában szakember segítségére van szükségetek,  hívjatok bizalommal!  Kérjetek időpontot:


Gyimesi Andrea párkapcsolati pszichológus     20-269-37-53    

http://www.parterapia.hu        http://www.szpe.hu

 Párkapcsolati problémák. Párkapcsolati tanácsadás. Gyimesi Andrea pszichológus >>

Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület. Gyimesi Andrea pszichológus, alelnök >>