Főoldal » Szexuális zavarok szexuál-terápiája ** » Ritkább szexuális zavarok » Szex anorexia, szexmegvonás, szexuális anorexia, szexanorexia terápiája

Szex anorexia, szexuális anorexia. Szexuális önmegtartóztatás. A [szex anorexia] gyógyítása. Szex nélkül jobb?

Szex anorexia fogalma. A [szexuális anorexia] terápiája. A [szex anorexia], vagy szexuális anorexia gyógyítható betegség. Tudatosan szex nélkül? Szex nélkül párkapcsolat? Szex nélküli házasság, tudatos elhatározásból?

 

 

A nők és férfiak egy része megvonja magától a szexuális örömöket! Mondják: No szex! Szex nélkül is boldog vagyok. Sőt, ha akarattal élek szex nélkül, ez bizonyos értelemben elégedettséget okozht. Terjed a szexuális anorexia. Korunk új betegsége a túlzott, kóros szexuális (és egyéb) önmegtartóztatásra épít. Vagyis az érintettek nem engednek azoknak az örömöknek, melyek felett alig lehet kontrolljuk. Ebbe a kategóriába tartozik az evés és a szex is. A krízisből legtöbbször csak szakember segítségével juthat ki a beteg.

 

A szexanorexia a pszichológiai anorexiák és pszichológiai bulímiákkal rokon. Tehát a szex anorexia is kényszeres betegség. Tudatos szex nénkül életet jenent. A szex anorexiás lemond a szexuális életről, a szexuális örömökről, gyönyörökről. A sex nélkül élt életnél gondolhatunk vallási , vagy morális háttérre is. Azonban a nélküli életnek inkább ezektől független lelki okai lehetnek. Ha valaki elhatározott abban, hogy vlehetőleg szex nélkül élje életét, ennek meg lelhetőek a neveltetésében, korai szexuális tapasztalataiban, esetleg elfojtott, vagy feldolgozatlan traumában gyökerező háttere.

A zavar egyik oka lehet, ha az illetőnek bűntudata van. Bünteti magát, mert úgy érzi, hogy nem érdemli meg az orgazmust, megvonja magától a gyönyört. Önértékelési gond is állhat a jelenség mögött. A serdülő lányoktól egészen a negyven-ötven éves korosztályig fellelhető a probléma. Az idősebb generáció azonban különböző mechanizmusokat épít ki. Például megjátssza az orgazmust, vagy fadarabként, kényszerűen tűri az együttlétet.

Lehetséges, hogy az orgazmus zavar a depresszió kialakulásának egyik következménye, de ez fordítva is működhet, azaz a szexualitás elutasítása is vezethet depresszióhoz. Tévedés azonban azt hinni, hogy a jelenség kizárólag a nőkre vonatkozik. A férfiakat is érinti a probléma. „A teljesítmény-kényszeres értékrend a mindennapokra bőséggel rányomja a bélyegét. Teljesítmény centrikussá válunk, ami alól még az ágy sem kivétel. Ez pedig súlyos problémákhoz vezethet. A férfiak esetében, ha úgy érzik teljesíteniük, kell merevedési zavarok léphetnek fel. A teljesítmény kényszer a szexualitásban az ellenkezőjét produkálja.

 

Van amikor a szexuális lemondás, a szexuális önmegtartóztatás teljesen tudatos. Ilyenkor más pszichoterápiás stratégiát, más szexuálterápiás módszertant alkalmazok.

Sokan eljutnak odáig, hogy felismerik a problémát, ám ilyenkor többnyire a partnert hibáztatják. Úgy érzik, hogy mással ez biztosan nem fordul majd elő. „Egyre több hölgy panaszkodik a rendeléseken szexuális életének nehézségeiről. A hölgyek kísérleteznek, azaz több kapcsolatot is fenntartanak. Ám egyik partnerben sem találják meg a számukra ideális férfit. Ha a vizsgálatok bebizonyítják, hogy nincs anatómiai oka, akkor szinte biztos, hogy pszichés zavar okozza a problémát” – mondja dr. Domokos Nándor szülész-nőgyógyász. A pszichológusok szerint minden esetben érdemes megvizsgálni a párkapcsolatot. Majd sorra venni a gyermekkori élményeket, amely valójában már pszichoterápia.
Nagyon fontos, hogy az ember legyen saját magával őszinte. Lássa tisztán a korábbi traumákat és tudja, hogy milyen kudarcok érték szexuális kapcsolataiban. Az önismereti és a párkapcsolati irányból kiindulva szakember segítségével elemezhető a probléma.

 

 

 

Molnár Tamás szexuálterapeuta         SZEXA®