Időskori szex gondok kezelése. Szex idős korban. A kapuzárási pánik. Szex 50-60 felett

 

 

Az ÖRÖK NŐKNEK és az ÖRÖK FÉRFIAKNAK!


Időskori szex gondok. Szex klimax után. Szex problémák ötvenen túl. Szex 60 felett is lehet kielégítően jó.  A kapuzárási pánik kezelése


Különös figyelmet fordítok az ötvenen túli, hatvanon túli korosztály harmonikus szexuális életére. A kapuzárási pánik szexuális és érzelmi vonatkozásai.

Témánk: Időskori szex zavar, szex 60 felett, időskori szex gond, kapuzárási pánik, ötvenen túl, időskori szex probléma, időskori szex problémák, idős kori szex zavar, idős kori szex gond, kapuzárási pánik, idős kori szex gondok, szex ötvenen túl, idős kori szex probléma, idős kori szex problémák, klimax, kapuzárási pánik

Ötvenen túl már egy érettebb, tapasztaltabb korosztályba kerül az ember. Bölcsebbek a nők is férfiak  a szexualitásban is. Tisztában vannak vágyaikkal, saját igényeinkkel, szükségleteinkkel.  De pl. a kapuzárás előtti pánik, vagy kapuzárási pánik átmenetileg viselkedésbeni változásokat is okozhat.

Szexuális igényeiket jobban meg tudják fogalmazni párjuk felé.  Ötvenen túl általában már nem csak egy-kétéves a kapcsolat, ezért a partnerünket is alaposan ismerhetjük a szexualitást tekintve is.

  

A szexuális vágy lassabban csökken, mint a szexuális aktivitások gyakorisága. Miért?

Klimax idején a hüvely fala kissé megvékonyodik és a baktériumflórája is változik. A hüvelyi nedvesedéshez hosszabb ingerlés kell, de így is gyakori gond a hüvelyszárazság. Az ösztrogénpótlás ezekben segíthet. A férfiak alhasi keringése gyengébb lesz és az ondótermelődés lassan csökken. Fizikailag javíthat a péniszgyűrű vagy a vákumos péniszpumpa. Az antidepresszánsok nagy része csökkentheti a vágyat és az orgazmuskészséget. Javaslom, orvosukkal beszéljék meg ennek esetleges helyettesítését más gyógyszerrel. 

Ötvenen túl gond lehet a megszokás, kiszámíthatóság. Változatosabb helyzetekben, kellemesebb szeretkezési pozíciókban a kényeztetésé lehet az elsődleges szerep. A klimax illetve a változó kor alatt és után az intimitás, érzékiség, simogatás, kényeztetés és beszélgetés fontosabbá válik a vízualitásnál. A kapuzárási pánik tüneteit is ezeket figyelembe véve lehet kapcsolaton belül is kezelni.

Sohasem késő, hogy alaposabban megismerje saját testét és hogy elmondja partnerének, mi az, ami felizgatja, vagy örömöt szerez. A meghitt beszélgetések, az ágybeli beszélgetések felébresztheti akár a nő, akár a férfi vágyait.

Fontosabbá válik az időskori szexnél (ötvenen túl) a türelem, az elfogadás, a megértés.

Az időskori szexet is élvezni kell. Ötvenen túl is lényeges a testi intimitás. A szex legyen minőség. Nem lóverseny, vagy teljesítménysport.

Az esetleges partnerhiányt át lehet hidalni önkielégítéssel. De az idősebb kori párkeresésről sem szabad lemondani.

A kapuzárási pánik fogalmát inkább férfiakkal kapcsolatban szokták említeni. (Andropauza) A kapuzárási pánik oka a korosodás és szexuális teljesítőképesség csökkenésének hatása a férfi (vagy a nő) lelkére, viselkedésére. "Még lenne lehetőségem hódítani és páromon kívül új tapasztalatokban, új ingerek hatására, teljesíteni a szexben." - gondolhatják a féfiak a kapuzárási pánik időszakában.

A klimax, valamint a menopauza, azaz a havi vérzések elmaradása felszabadítóan hathat a párokra. A menopauza idejétől, illetve abban az időszakban nem kell törődni a védekezéssel. Menopauza azt is jelenti, hogy nem kell törődni a menstruációs ciklusok tabu szakaszaival, vagy a menstruációs ciklikus kellemetlen mellékhatásaival.  Örüljünk a menopauza adta szabadságnak!

A klimax és a változó kor átélése lelkileg sem könnyű néha. A menopauzát, a kapuzárási pánik szexuális problémákat is okozhat. Mindegyik újabb és újabb kérdéseket, problémákat vethet fel az intim szexuális életben.

A kapuzárási pánik, mind a nőknél, mind a férfiaknál, esetlegesen meggondolatlan lépésekig vezetnek. Most még bizonyítani lehet... Hódítani és teljesíteni. Egy szexuálpszichológus segítségével ezeket a problémákat is jól lehet kezelni. Nem mehet a házasság, a család rovására.

A szexuális reakciók, a biológiai folyamatok is változnak a menopauza és a kapuzárás pánik jelentkezésétől.

Idővel a nedvesedés lassabban indul be, hosszabb előjátékot igényel. A nők gyakran a harmincas, negyvenes éveikre érik el szexuális reagálókészségük, orgazmuskészségük csúcsát.

A közösülés helyett a hangsúly áttolódhat a kölcsönösen kielégítő pettingre. Több idő kell a csúcsig, több simogatás, több orális kényeztetés.

A férfi nemzőképessége  késő öregkorig megmaradhat, a gyengédség és szeretet képessége  pedig  nem függ az életkortól.

Az életkor előre haladtával azonban a férfiak szexuális igénye és teljesítménye fokozatosan csökken. Ötvenen túl a kétheti átlag kettő körül van. Hetvenen túl pedig már egynél is kevesebb. A klimax után nem törvényszerű, hogy csökkennie kellene. Egyénileg természetesen nagy eltérések lehetnek az átlagtól.

 A  partnerek összeillése és a házasság beválása annál valószínűbb, minél kevesebb illetve minél rugalmasabb igényeik vannak. A  műveltség, az egyéniség fejlődése, kibontakozása ebből a szempontból  kettős hatású lehet:  egyrészt emeli az igényszintet és növeli a konkrét igények számát,  másrészt növeli az alkalmazkodóképességet és a megértést a partner iránt.

 ….tartósan boldog partnerkapcsolatok inkább a kölcsönös tiszteleten, bizalmon és tolerancián múlnak, mint a szexuális aktivitáson. Bár ez utóbbi is fontos, de másodlagos szerepet játszik. Egyébként meggondolandó, hogy jelentősége ötvenen túl úgyis csökken, legalábbis az orgazmushoz jutás hagyományos értelmében.  Ehelyett a  gyengédség és a testi közelség válik döntővé.

 …a nők erotikus képességei általában később és lassabban bontakoznak ki a tapasztalatok folytán, viszont a továbbiakban évtizedekig alig csökkennek, s akár a változás ( klimax ) kora után is megmaradnak.

 ..nem érdemes arra törekedni, hogy minden szeretkezés magömléssel végződjön.

 Szilágyi Vilmos cikkeit is ajánlom. 

 

 

Molnár Tamás szexuálterapeuta         SZEXA®