Szexuálterápia és a szexuálterapeuta. Szexterápia a gyakorlatban. Ki a képzett szexuálterapeuta?

2014. dec. 29. - A szexuálterápia végzése speciális szexuálterapeuta képesítéshez kötött. Nem minden szexológus végez szexuálterápiát


 

Szexuálterápia fogalma, a szexterápia jelentése


A szexuálterápia a pszichoterápiák közé tartozik. Tehát nem lehet ott testi vizsgálat és nem lényeges része az átmeneti gyógyszeres rásegítés. A cél, hogy a szexuálterapeuta a szexuális zavar okait feltárja. Azok feldolgozása, és különböző technikák, módszerek alkalmazásával a gyúgyulás.

Elsősorben pszichoterápiás beszélgetésekre gondoljanak. Lehetnek gyakorlati házi feladatok, tréning gyakorlat sorozatok, napló-álom vezetés.. stb.

 

 

 

 

Ki nevezheti magát szexuálterapeutának? Ki szexuálterapeuta? Mi is az a szexterápia?


Szexuálterápiás rendelőmben

 

A szexuálterapeuta speciálisan képzett klinikai szakpszichológus, vagy pszichiáter. Ha pszichiáter, akkor valamilyen pszichoterapeuta képzettséggel, oklevéllel is kell rendelkeznie,  mivel az orvosoknál nincs kötelező pszichoterápiás oktatás, pszichológiai képzés. Viszont ők gyógyszert is felírhatnak.


Érdemes rákérdezni a "szex(uál) terapeuta",  "terapeuta" képzettségére, végzettségeire!

 

 

Szexuálterápia a gyakorlatban

A szexuálterápiás helyzetet úgy képzeljék el, mint a pszichoterápiás üléseket. A szexuálterapeuta négyszemközt "beszélget" a klienssel, vagy hatszemközt a párral. Közös munka, melyben a kliensnek is erőfeszítést kell tenni. Nem a szexuálterapeuta oldja meg a szexuális problémát. Inkább rávezet és sokszor inkább csak kérdez, utal.. A házifeladatoknál a technikai módszereket természetesen részletesen elmondja.

 

Szexuálterápia célja és a szexuálterápia menete

A szexuálterápia célja a tünet megszüntetése. De kiderülhet, hogy nem elsősorban csak a tünettel kell foglalkozni, hanem az összefüggésben állhat más dolgokkal.  A szexuális zavar, lehet, hogy egy mélyebb okból ered.

 

A szexuálterapeuta munkája

A szexuálterapeuta feltárja a szexuális panasz hátterét, okát. Feldolgozásra kerülnek ezek a gócpontok. Pl. tudattalan félelmek, gátak, elfojtott vágyak.. Ezért gyakran kell foglelkozni a gyerekkorral, serdülőkorral. Vagy az egész pszichoszexuális fejlődéssel. Lehet, hogy a tünet oka a párkapcsolattal van összefüggésben. Ezért a korábbi és a mostani párkapcsolat is elemzés, értelmezés alá kerülhet. A legfontosabb kérdés mindig a "Miért?" (vagy mit ért ezen? hogyan élte meg...stb.) 

Szexuálterapeuták mikor segíthetnek? A szexuálterápia miben segíthet?

A szexuálterápia a szexuális funkciózavarokban, azaz szexuális működési zavarok esetén alkalmazható. A szexfüggőségek, a csökkent vágy problémái is a szexuálterapeutára tartoznak.

 

Ha szexuális zavar a gondja, forduljon hozzám bizalommal!  

Írja fel magának:   30-52-55-882

 

Molnár Tamás szexuálterapeuta 

 


Molnár Tamás szexuálterapeuta         SZEXA®

 


 

Hüvelyi orgazmus elérése  >>

Vaginizmus, hüvelygörcs terápiája >>

Frigiditás kezelése >>

Impotencia szexuálterápiája. Impotens férfi gyógyítása >>

Pornófüggés, net-szex függés, önkielégítés függés terápiája >>

Merevedési zavar szexuálterápiája >>

Fájdalmas szex gyógyítása >>

Korai magömlés terápiája >>

Szexuális vágy hiánya. Csökkent szexuális vágy kezelése >>

Csikló orgazmus. Csiklói orgazmus elérése >>

Idősebb kori szexuális gondok kezelése >>

Gyakori kérdések, fontos információk >>