A vaginizmusnak gyakran lelki okai vannak. A hüvelygörcs vagy vaginizmus gyógyítása

A vaginizmus a hüvelyizomzat akaratlan, önkéntelen összehúzását jelenti. A hüvelygörcs leghatékonyabban szexuálterápiával gyógyítható, a rejtett lelki okok, gátak feltárásával és feloldásával. De a vaginizmusnál a hüvely tágításához viselkedéslélektani módszerekre is szükség lehet. Pl tréningre, vagy hüvelytágító kúpsorozatokra.
Molnár Tamás szexuálpszichológus szexológus

A vaginizmus vagy hüvelygörcs gyakran társul fájdalommal, illetve a "szűk hüvely", "szűk a hüvelyem" érzetével.

 

A vaginizmusról: Mi a vaginizmus? A hüvelygörcs, mint tünet. A vaginizmus okai. A vaginizmus kezelése. A hüvelygörcs gyógyítása...


Előfordul egy női szexuális működésbeli nehézség, a vaginizmus, mely elsősorban a fiatalabbakat, vagy tapasztalatlanabb hölgyeket érinti. A "hüvelyi mandzsetta" és a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódása (hüvelygörcs) megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a behatolást a hüvelybe. A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazzák. Ezek szexuális izgalom hatására vérbővé válnak, megduzzadnak, beindul a nedvesedés. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülnek a hímvessző befogadására.                                                                                                                               

A vaginizmus szűz lányoknál, vagy egy új kapcsolat elején egyaránt előfordulhat. A hüvelygörcsön a gátlások és a szorongások oldásával lehet ezen túljutni. Fel kell tárni a vaginizmus okát. A hüvelygörcs miért alakult ki? Személyiségen belüli, vagy partnerhez kötött-e a "szűk hüvely, szűk a hüvelyem" érzése?

Gizi levele jól szemlélteti, hogy milyen lelki és fiziológiai gondokban mutatkozhat meg a vaginizmus.

 

"Kedves Molnár Tamás !

24 évMolnár Tamás szexuálpszichológus szexológuses vagyok. Fél éve élek együtt barátommal, Zolival. Mégis szűz vagyok, azt hiszem. Rendszeresen, sokszor szeretkezünk Zolival. Szeretkezünk? Igen, hosszasan pettingelünk, és kielégítjük egymást kézzel, szájjal. De a hüvelybe nem sikerül a behatolás ! Nekem nagyon fáj, így nem erőltetjük. Két hónappal ezelőtt azt hittem elvesztettem szüzességemet, mert erősen véreztem. De azóta is fáj, ha belém akar hatolni. Most szűz vagyok, vagy sem? Lehet, hogy ez vaginizmus? Tisztelettel várom válaszát:

Gizi"

 

Gizi leveléből is láthatjuk, hogy sokszor nem egyértelmű, hogy mikor történik meg a "szüzesség elvesztése". Ez történhet több együttlét folyamatában is, hogy a szűzhártya többszöri próbálkozásra szakadozik fel teljesen.

De valóban ez lenne itt a legfontosabb kérdés? Szerintem Gizi levelében jobban oda kell figyelnünk arra, hogy fájdalmasak a behatolási kísérletek. Fél évi együttélés után sincs hüvelyi közösülés, bár az izgalmi szint elérése és a csiklóorgazmus tökéletes. Ezért ebben az esetben a korábban leírt vaginizmus tünete jöhet szóba. Tudatközeli és tudattalan szorongások, gátlások,  hüvelyi görcsöt és a hüvelykörnyéki mandzsetta összezárulását eredményezik. A vaginizmusnak szerteágazó lelki okai lehetnek. Ennek feltárásában, oldásában egy szexuálpszichológus sokat segíthet. Lehet, hogy csak a partnerrel kapcsolatban vannak aggodalmak, vagy bizonytalan, ellentmondásos (ambivalens) érzések. De lehet, hogy gyerekkori eredetű a vaginizmus, ahol a probléma az összes férfira kivetítődik.

Feltáró analízis és a viselkedésterápiás Kegel-gyakorlatok is sokat segíthetnek a vaginizmus megszüntetésében. (Ez utóbbiakról máshol bővebben is írok.)

 

 


Molnár Tamás szexuálpszichológus        SZEXA®